Maj 2018
En vigtig opdatering på Hundes zoner og hundesprog!

Delt med mine kursister, dvs.forstås bedst bedst gennem dialog. Kendskab til hundes zoner og at signalerne i hundesprog kan have mange betydninger, er en afgørende opdagelse, hvis man vil hjælpe sin hund 🙂

Hunde & ulves zoner (Ejerskabszoner)
- Kilde: Freddy Worm Christiansen: Hundes og ulves adfærd, 2007.


Individuelle zoner hos ulve

 • Individzone
 • Kropszone
 • Liggepladszone
 • Fødestykkezone
 • Parringszone
 • Byttedyrszone
 • Nedgravningszone
 • Hulezone
 • Opgylpningszone


Ulveflokkens zoner:

 • Hvalpeforsvarszone
 • Bytteforsvarszone
 • Flokforsvarszone
 • Territoriet


- Ejerskabszoner = områder som kan forsvares mod konkurrenter, Situationsbestemt. Ulvenes zoner ses også hos tamhunde men i mindre og ændret grad.


- Der er forskel på hunde & ulves adfærd i forbindelse med zonerne pga avl & livsvilkår, hvad der er godt i naturen er ikke nødvendigvis godt sammen med mennesker. Ex.ressourceforsvar på mad, ejer, legetøj mv. I nogen hunderacer har mennesket ønsket høj tærskel for udløsning af hundes individuelle zoneforsvar men måske ikke mhp. at at beskytte flokken. Ulve lever vildt på et område på 50-4.000 km2 for en flok, det gør hunde ikke.


- Pers kommentar: Tilstrækkelig adgang til ressourcer, hundens erfaringer/historik og at hunden får dækket sine behov i hverdagen, er noget man skal være obs på


Hundesprog 1 Turid Rugaas 1997:


Kendskab til hundesprog blev udbredt i verden via den norske hundetræner Turid Rugaas som inddelte dem i "de dæmpende signaler" & "de afstandsøgende signaler" - alle situationsbestemt og signalerne skal ses i en sammenhæng, også med ejers signaler.
Samtidig forskede videnskabsmænd i emnet og kategoriserede dem lidt anderledes, men Turids udgave var den som blev alment kendt.
Bogen af Turid Rugaas: På talefod med hunden - de dæmpende signaler, 1997, desuden dvd-er fra hende og en anden vigtig bog om hvorfor hunde gøer.
OBS Der er gode eksempler i bogen, men undlad selv at bruge smasken, som kan skabe lidt usikkerhed hos hundene, brug i stedet gaben som venligt signal.
DKK og jeg selv inddeler stadig signalerne i disse 2 grupper som er nemt at formidle og forstå for hundeejere. Imidlertid er det ikke en helt korrekt inddeling, se næste slide : Kilde:Per
Hundesprog 2 - Freddy Worm Christiansen 2007 
OBS En bedre betegnelse for hundes signaler med kroppen er:
De pacificerende signaler & de aggressionsdæmpende signaler, foreslået af biologen & ulveeksperten Freddy Worm Christiansen. De skal ses i sammenhæng med hans opdagelse af hundes zoner.
Han har ud fra en videnskabelig indgangsvinkel undersøgt om der er dokumentation for den inddeling som Turid lavede og konklusionen er egentlig at det er der stort set ikke : Det hele er kontekstafhængig og kan have flere betydninger og også modsatrettede betydninger.
Aktiv underkastelse, passiv underkastelse og at vende blikket væk er dog stærke pacificerende signaler for at  skabe fred og ro.
At vende bagdelen til, at sætte sig eller lægge sig, gå imellem, blinke med øjnene, hundesmil, snudepuf, overspringshandlinger er uklare eller tvivlsomme som dæmpende signaler.
Stivnen, langsomme bevægelser, legebuk, poteslag, gå i bue er situatiomnsafhængige signaler
Ikke sandsynlige som dæmpende: Gaben, smasken, dæmpe angst, berolige sig selv


Jeg vurderer selv at hans bog har nogle særdeles vigtige opdagelser med, hvor han gør op med mange ting. Hvis man kombinerer hans opdagelser med Anders Hallgrens observationer omkring stress, bliver vi meget klogere på hundene :
Hundene og jeg er ikke helt enige i alle hans vurderinger af hundes signaler, især hundenes anvendelse af gaben og blinken med øjnene. Hans bog er en af de vigtigste hundebøger de sidste 21 år, som imidlertid ikke er nået ud til den store verden bortset fra Sverige.

Freddy Worm Christiansen: Hundes og ulves adfærd, ny indsigt i aggressivitet, lederskab og signaler, 2007.
Der er 5 små film om hundesprog på DKKs Youtubekanal, som imidlertid ikke er helt præcise i formidlingen af signalerne, men gode at se alligevel.
Det er ikke så enkelt endda med hundenes sprog når vi skal lære det, f.eks skal Nicole Wilde:" Talk to the paw "bruge 7 dvd-er for at komme rundt om emnet. Det er den bedste formidling om emnet, udover Barba Handelmanns kæmpe fotobog som f.eks kan købes på norsk: Hundens språk og adfærd (på tilbud netop nu hos Dyrelageret.dk)


Hundesprog 3 - Hund & hund imellem
Jagtleg * Brydeleg * Forskellige måder at lege på - Racebestemt & opvækst & socialisering
Leg er med overdrevne bevægelser & skift i roller, legebuk bruges ofte
God leg: Legebuk, poteløft & bløde bevægelser, indimellem pauser
Dårlig leg: For hektisk, stresser op, ikke nok balance i leg/rolleskift, bølleadfærd - Når legen kører fast/stift kropssprog
Den det går ud over viser adfærd som formilder den anden hund, ex.ruller om på ryggen, halen mellem benene, eller stopper-knurrer-snapper
Flg.er ofte ikke rart: Pinning, nakkebid, for voldsom leg, mobning, flere mod en.  Vær dog obs på hvordan racerne leger.
Meget lyd og meget fysisk legeform er ofte racetypisk (f.eks labradors), hold øje med de øvrige signaler ex.åben mund for at kunne vurdere situationen korrekt.
STOP for voldsom leg ved at skille hundene ad, når det bliver for meget for den ene eller begge. Blot skil dem ad, ingen skældud.
Anbefalet leg: 1-1 , og kender hundene hinanden godt kan man udvide med én til kendt hund, men stadig være OBS


Hundesprog 4 - hund møder…..?
Hvalpe: Tryghed & tillid. OBS på at "hvalpens guldalder" indtil 4½ måned fyldes med gode oplevelser og erfaringer. Udnyt "hvalpelicensen" mens den er der, også hos lokalområdets hunde. Socialisering med forskellige slags hunderacer, miljøtræning & opbygning af relationen til menneskene.
Tidlige erfaringer hvor det ikke var farligt = klarer situationerne bedre senere hen
OBS på forebyggende miljøtræning, besøg hos dyrlæge gøres rart mv.
Unghunde: I de perioder hvor verden er mere usikker(f.eks pga hormoner) = hjælp hunden ved at gøre verden tryg igen, og forvent mindre af hunden som er "under ombygning", lige som menneskenes teenagere. Gå til hundetræning alligevel :
Alle hunde: Hvis hunden er blevet bidt og/eller har bidt en anden hund: OBS på at undgå traumer pga situationen hvis muligt, oplevelsen kan sætte sig i psyken.
Hundemøder med fremmede hunde/mennesker m.v.: Hvis hundeejeren aflæser hundens signaler i tide og reagerer derefter (ex.får hunden ud af den kritiske situation - øger afstanden- skærmer hunden fysisk - bevarer roen ) kan hundens fokus og opfattelse af "kritiske" situationer ændres, så de ikke forbliver kritiske set med hundens øjne.
Redskaberne kan være kontrabetingning/tillid til ejers håndtering af situationen/empowerment og ved særligt følsomme hunde kan BAT 2.0 være en god ide
BAT 2.0 Behavior Adjustment Training, teknikkerne udviklet af Grisha Stewart http://grishastewart.com/bat-overview Brugen af dem skal kombineres med sund fornuft, sikkerhed for alle og med hjælp fra en kvalificeret hundetræner/adfærdsbehandler. Mere om det på Hundefamiliens hjemmeside: http://www.hundefamilien.dk/206118775

Seneste kommentarer

02.06 | 06:50

Jeg har kun godt at sige om Pers fjernhealing, både af mig og min kat. Per har healet på smerter, allergi og sorg. Samtidig har Per hjulpet mig med at kommunikere med min afdøde kat. Stor ros :)

06.07 | 10:40

Altid godt og brugbart at læse dine om jeres Hundefamilie. God sommer 🌞

27.06 | 07:24

Hej, jeg har selv fire hunde, og nu to i pleje i underetagen. Alle rescuehunde. Jeg arbejder selv med healing... Og akupunktur.
Den ene vovse i pleje er meget bange for mennesker, Pellelmer.

17.05 | 17:43

godt indlæg både hundesprog og menneskelig kropssprog er ret så spændende

Del siden