Godt at vide når I skal på camping med hund

Opdateret 1/6 2017

Hunde og camping er en god kombination, såfremt man har valgt en god placering på den rigtige campingplads med venlige naboer.

Vi selv har 4 store hunde med på camping, med campingvogn og fortelt.Vi bor selvfølgelig lidt afsides/op ad hæk og undgår at bosætte os i et område med alt for megen fest og larm og børn. Vi har også et læsejl som kan sættes op for at skærme af.

Rundt om campingvognen har vi en hvalpegård (faktisk 3 hvalpegårde) som giver hundene et beskyttet område og evt. kan beklædes med tæpper mv. hvis udsigten påvirker hundene for meget, f.eks hvis der bor en hund i nærheden, eller hundeejere med fremmede hunde lidt for ofte passerer tæt på vores bolig.Man kan sige at vi vælger hvad hundene behøver forholde sig til af forstyrrelser.

Selv med kun 1 hund med på camping bør I nok have 2-3 hvalpegårde eller 1 rulle grønt havehegn med, 20-24 m i alt, vi bruger denne type

http://www.petdreams.dk/savic-hundegarde-3-storrelser.html

Hvalpegårdene suppleres med 20 tentorpæle og plasticstrips, og med en elastik eller andet til at åbne/lukke indgangen.

Har man en meget lille hund som ikke hopper over hegnet kan man nøjes med 24 m komposthegn (sælges i sektioner med 4) fra Biltema/Harald Nyborg m.fl. , suppleret med lidt tentorpæle, en samlet udgift på måske 600 kr. Til gengæld kan man måske ikke hænge håndklæder mv.op på for at skærme af

Det er selvfølgelig en udskrivning ved anskaffelsen, men vores arrangement med hvalpegårdene har foreløbig holdt over 10 år, vi startede med et grønt havehegn og udvidede gradvis.

Det har taget os mange år og test af mange forskellige løsninger at finde frem til denne langtidsholdbare løsning, som tilgodeser både os og naboerne på campingpladsen.

Om at vise hensyn på campingpladsen:

Alle hunde har private zoner hvor de synes det er deres opgave sammen med os at beskytte flokken, f.eks det område man bor på, området over til naboen m.v.

Hundene kan finde på at gø kortvarigt når der kommer en anden hund alt for tæt på, f.eks når en hundeejer går direkte hen til vores indhegning eller campingvogn med sin hund, det varer til faren er drevet over dvs ganske kort tid.

Vi går med flere hunde i flok aldrig selv hen til fremmede hunde/ejere men undviger dem så vidt muligt på flere hunderede meters afstand, også selvom ejeren med den anden hund konsekvent følger efter os.

Hunde må gerne udtrykke sig naturligt, dog kunne menneskene lære noget om hvad vi udsætter dem for og hvordan vi tackler det når de fortæller os noget.

Der er forskel på hunderacerne mht. hvor meget de generelt stresser op (lav stresstærskel f.eks hos hyrdehunde), samt med hvilket formål de er avlet (ex.gård/vagthunde). Andre faktorer er relationen til menneskene (vær obs på social stress), hundenes individuelle erfaringer, hvad de anserr for deres opgaver, den biologiske arv og hvad vi udsætter dem for i situationen.                                            Det hele påvirker deres adfærd

Gøen udtrykker ofte et ønske om større afstand til det hunden oplever som kritisk, eller hunden beder os om hjælp, de forventer faktisk at vi beskytter flokken indimellem og ellers er de nødt til det.

Forud for de afstandsøgende signaler såsom gøen, kommer ofte en masse dæmpende signaler som vi kan reagere på hvis vi kender vores hunds sprog, og når at opfange dem i tide hvilket ikke er så nemt endda. Læs mere om hundesprog i afsnittene om Turid Rugaas og hundesprog.

Tips for campister

  1. 1.En indhegning om telt/campingvogn, derved sænkes hundenes stress pga det område som de tænker at mennesker og hunde skal passe på i fællesskab er afgrænset. 

  2. Hav kendskab til hundeadfærd, hundesprog og lidt om hundes stress (læs Turid Rugaas samt Anders Hallgrens den nyeste bog) - samt hundes zoner (Freddy Worm Christiansen). Dvs vi skal overveje hvad vi udsætter hundene for, se andre afsnit på hjemmesiden. 

  3. Slå lejr op ad en afskærmende hæk/i område hvor der kommer så lidt menneskelig trafik som mulig. 

  4. Undlade at bruge flexliner brug alm.line istedet.

Hvis man virkelig vil sørge for at ens hund får en dårlig relation til andre hunde, og lære ikke at kunne stole på sine mennesker, skal man blot sætte hunden alene i en snor udenfor teltet et stykke væk fra flokken, hvorved hunden ikke kan flygte fra farlige ting.

Camping er på mange måder ideelt for hunde, "boligen" er genkendelig hver gang og de faste rutiner med afslapning sammen med flokken synes de godt om.

Vær obs på at vi mennesker selv skaber mange situationer som hunde kan opleve som kritiske og som de derfor er nødt til at advare om, f.eks ved at gå direkte hen mod en anden fremmed hund (fjendtligt hundesprog).

For os alle er campingliv en øvelse i empati og tolerance, når så mange bringer sig sammen på samme område.

På Faceboook er der en gruppe som hedder "Campingliv med hund" hvor der indimellem kan søges gode råd/deles viden