Freddy Worm Christiansen

Opdateret 1/6 2017 Freddy - den rare ulvemand!

Så var vi til foredrag i Skallebølle-centret om aggression og adfærd hos hunde & ulve , det er faktisk længe siden - 20.november 2008, med biolog og hunde-/ulveadfærdsforsker Freddy Worm Christiansen, det var aldeles fremragende!
Pia Grisell & DCH Vestfyn/Vissenbjerg Hundeskole havde endnu engang arrangeret et godt hundeforedrag med bogsalg fra Forlaget Trofast http://www.tro-fast.dk/.
Freddy er en stille, og rolig mand, og det er tydeligt at han virkelig holder af hunde & ulve, og indholdet af det han fortalte, var også det rene guld!
Freddy & hans kone Britta Rothausen har tidligere haft ulve i rigtig mange år på Lolland i Lungholm Ulvepark og Egholm Ulvecenter, og studeret deres ulves adfærd, og da de er biologer har det været særdeles godt underbygget videnskabeligt set!
Hunde har de stadigvæk, Alaskan Malemute, det er jo nogle store hunde:)


Vi startede med en lille reportage om "Familieulven": Deres første ulv hed Samson, men den mest unikke ulv gennem årene hed Uni og klarede sig fint til hundeprøver , på ture i omegnen m.v.
Freddy havde lidt film med Uni og hundetræningen, så vi selv kunne se det!
Det var lidt overraskende for undertegnede at høre og observere at de andre hunde bare opfattede ulven som en hund som de kommunikerede fint med.
Freddy bibragte tilhørerne indsigt i bl.a. hvad det er Victoria Stilwell egentlig foretager sig i "Det er mig eller hunden"; med viden om Freddys teorier om ejerskabszoner m.v. og hundesprog, kan vi faktisk på samme måde som fru Stillwell redde mange hunde med problemer som i virkeligheden skyldes manglende viden hos ejerne.....
Jeg har selv læst hans bog " Hundes & ulves adfærd" fra ende til anden, og det var noget af et arbejde at komme gennem den, men den er superduper, evidensbaseret og et mesterværk!
Freddy omtalte desuden en hjerneforsker og to andre ulveforskere som han har noget at gøre med indimellem i jagten på sandheden.... Runar Næss fra Norge som vi jo har hørt om, og Hanne Hjelmer Jørgensen.
 
Lidt links til Runar Næss mens vi venter på at han kommer til Fyn 2014: Først lidt film fra Canis 2013: http://www.youtube.com/watch?v=8YML4PX29W0
Abonnenter på bladet Canis kan se hele filmen og meget andet!
En hundeklub har også været til foredrag med Runar: http://www.bomlo-hundeklubb.net/20981793
 
Freddy var måske ikke helt enig med Turid Rugass (se links i andre artikler i menuen tv) i hendes tolkninger af hunde og ulves dæmpende signaler, da han efterlyser videnskabelig empirisk konsistens (mine ord)!
Han har ret i at det videnskabeligt set ikke er så underbygget som ulvestudierne og at en del af Sandheden stadig er derude et sted..... kendskabet til hundens sprog udvides i hvert fald hele tiden:)
 
Kommentar 2017: Sammelign med artiklerne om Stephen Spotte, Julian Brossé, Mech.
 
Kommentar 2014:
Siden dette fordrag er Danmark i stigende grad blevet af interessse for omstrejfende ulve, og vi har her i 2013-14 vores første vilde ulveflok med unger.
I 2011 mødte vi Freddy til kæledyrsmesse, hvor han kunne fortælle dels at hans arbejde i forbindelse med samarbejdet med Kerstin Malm ville blevet oversat til svensk, dels at han arbejder på en bog nr.2 om ulve, og det glæder vi os til!
Her er en udmærket anmeldelse af hans svenske seminar i forbindelse med bogen: http://dogma.nu/artiklar/myter-och-fakta-om-hundars-och-vargars-beteende/
 
I Sverige er der gennem de senre år opstået en politisk strid mellem hundeforkæmpere og modstandere mht.om ulven skal udryddes eller bevares, det ser ud til at ulvebestanden kan reduceres uden at udrydde ulvene helt. I 2009 havde de ca. 200 vilde ulve i Sverige.
 
Ulvefolkene Runar Næss/Julian Brossé, Freddy Worm Kristiansen, David Mech m.fl. er måske ikke 100 % enige om hvorvidt der eksisterer en "Gammaulv" i en ulvefolk, og mindre detaljer, men de yder hver især et godt bidrag til at øge vores viden om ulve - og hundes liv!
Derved er der også en chance for at ulven som race ikke udryddes helt.
David Mech kan bla.høres her: http://www.youtube.com/watch?v=tNtFgdwTsbU.