Hjælp din bedste ven gennem Nytåret

Billedet er fra Vetterslev-Høm Dyrekliniks hjemmside hvor der også er nogle råd til hvordan man klarer Nytåret http://www.vhdyreklinik.dk/default.aspx?pageId=60

Opdateret 1/1 2019

Nicklas Vega fra Lupo Hundecenter har skrevet lidt om Hund & Nytår på sin Facebookside, det kan læses ved at klikke her (åbner i nyt vindue).Bemærk det er via Facebook.

Jeg synes et rigtig vigtigt råd Nicklas giver er: Hav en Plan B.

Hvis jeg kigger på hundeejeres opslag på Facebook generelt om hunde & Nytår, er der alligevel en del som

a) umiddelbart op til Nytårsaften ikke har en plan A) om hvad de vil gøre for at hjælpe deres hund

b) tænker at bruge modermælkserstatning fra supermarkedet (med mulighed for diarre oveni)

c) har tænkt sig at forlade hunden Nytårsaften, helt eller delvis

d) mister deres hund fordi hunden bliver bange og løber væk

En enkelt har tænkt sig at hans hvalp/unghund bare skal lære det dvs. ud blandt fyrværkeriet

MEN Rettidig omhu og omsorg præger heldigvis de fleste hundejere som har forudset situationen og passer på deres ven :)

Så vidt Facebook, både gode og dårlige løsninger og især de hurtige løsninger spredes lynhurtigt på Facebook.🙂

Opdateret 17/11 2018

Så er det den tid igen.... der er ændret lidt i den oprindelige tekst.

Opdatering 25/6 2018

Den dygtige etolog Karolina Westlund (illis.se) har samlet sin viden om hunde & Nytårsfyrværkeri her, det er såmænd evidensbaseret:

Først hendes blog med det hele samlet til en gratis e-bog -  opdateret 23/6 2018: http://illis.se/en/nine-ways-to-reduce-firework-and-thunder-phobia-in-dogs/

Og så det hele opsummeret:

http://illis.se/en/wp-content/uploads/sites/2/2016/06/Fireworks-and-dogs-the-definitive-guide-to-prevent-reduce-and-eliminate-fear.compressed.pdf

Karolina har også et link til Nytårsfyrværkeri på Youtube, som man kan bruge til at træne med på lav volumen: http://www.youtube.com/watch?v=H7FANXaanG4

Opdatering 28/12 2017

Karen Frost Knudsen fra Hund & Træning har skrevet et indlæg om hunde & Nytår på deres blog.Jubii-signalet kan bruges til mange kritiske situationer i hverdagen.

http://hundogtraening.dk/?p=3557

Opdatering 11/10 2017

Og nu over til min oprindelige artikel:

Nogen hunde klarer Nytåret godt, andre mindre godt.

Det følgende er ment som inspiration, men skal ikke opfattes som en eneste sandhed om Nytårsaften og hunde

Måske er der andre som kan bidrage yderligere med deres erfaringer også  

Nytår er for mange hunde en meget ubehagelig oplevelse, en menneskeskabt situation som ligger langt fra tilværelsen som et socialt rovdyr i naturen.

Hundene (og andre dyr) udsættes for noget som de fra naturens side ikke er programmeret til at kunne tackle.

Det er så vores ansvar at hjælpe dem, enten ved at holde dem væk fra situationen, eller ved gradvis at lære dem at tackle det så situationen ikke opleves som farlig - det kræver selvfølgelig at situationen ikke ER farlig/traumatisk, vi må ikke snyde med vores dyrs tillid til os 

Hvis hundene udsættes for meget stressende situationer (ex.Jul-Nytår.familiefest i hjemmet med mange (ukendte) gæster) kan deres fysiske-psykiske system overbelastes så de reagerer med stress-adfærd.

Stressen sidder typisk i kroppen 3-4 dage, måske mere(meget længere, hvis det er en ubehagelig Nytårstid)

Er der tale om en særlig ubehagelig oplevelse som Nytår kan være, og en følsom hund, kan oplevelsen påvirke hunden i lang større grad og længere tid end man måske troede -  hunde lærer blandt andet gennem associering, og der er derfor risiko for at den nye dårlige erfaring overføres til andre situationer som hunden kan blive angst for. 

Hvad påvirker hundens oplevelse af Nytår?:

Alt hvad hvalpe oplever frem til ca.4½ måned er afgørende for resten af livet, hvordan man tackler livets udfordringer.

Særligt afgørende for personlighedsdannelsen hos hvalpen er også om hundemor f.eks har været stresset under graviditeten, og opdrætters viden om hunde. 

Unghunde har en periode omkring 1-årsalderen hvor de er mere angste og usikre end tidligere, der skal ejer særligt beskytte dem mod det de nu tror er farligt, og gennem gradvis tilvænning på hundens præmisser lære hunden at det ikke er farligt. 

De gamle hunde bliver undertiden døve med alderen, det kan gøre en hund ligeglad med skyderiet, som tidligere har været bange ( = øget livskvalitet!) 

Det er både brag/skud/larm og lysglimt hundene reagerer på, samt menneskenes adfærd.

De reagerer forskelligt, nogen hunde er nogenlunde ligeglade mens andre bliver panisk angst.

Der er forskelle på racerne, individet, hvilke egenskaber der er avlet på hos hunden, hundens stresstærskel, men afgørende for alle hundes oplevelse af Nytår er relationen til familien (ejer), om hunden stoler på at ejer beskytter hunden altid, eller ikke.

Typisk starter skud & brag sidst i november/først i december og nogen hundeejere opdager først på det tidspunkt at deres hund ikke bryder sig om det, og så er den dårlige oplevelse hvor hunden fokuserer på det som noget farligt, sat i gang.

 Alle hundeejere bør vide at vores følelser og forventninger løber lige ned i hunden, som meget tilpasser sin adfærd efter os, det sker faktisk øjeblikkeligt.

Ligeledes påvirker ændringer i flokken hunden øjeblikkeligt (ex.hvis menneskemor er på arbejde Nytårsaften så er flokken ikke samlet = øget bekymring)

Hvis hunden ikke er bange for fyrværkeri men ejer er, eller ejer er ude af stand til at tage vare på flokken i situationen, og det kan aflæses i vores kropssprog og adfærd, kan hunden se sig tvunget til at påtage sig rollen at reagere på det farlige som noget der skal beskyttes imod, hvis ejer selv er bange for sådan noget.

Og da hunden så vil associere på oplevelsen til næste gang har man skabt en uheldig kæde fremover.

Løsningen er selv at være forberedt på hvad der kan ske, være i god balance og beskytte hunden som man i øvrigt har kørt træt i løbet af dagen med forskellige udfordringer. 

Nytårsaften med flere hunde?

En flok voksne rolige hunde som kender hinanden og som man er sikker på ikke er bange for Nytår, kan hjælpe en hvalp/unghund til at klare Nytårsaften

Problemet er imidlertid at flokken skal opføre sig solidarisk dvs.hvis denne ene hund har et problem skal de andre være solidariske, dvs.flere hunde kan pludselig begynde at blive bekymrede.

Har man en rolig og signifikant hund i flokken (som er ligeglad med fyrværkeri)  som de andre stoler på klarer ærterne, frigør det de andre hunde for ansvaret med at bekymre sig om alting og de kan bedre slappe af.

Hvis ejerne er rolige og har beskyttet hundene på forskellig vis (tillid), har kørt dem trætte mentalt, og skærmer dem mod det værste, kan bekymringen imidlertid modvirkes så det ikke udvikler sig i uønsket retning.

Hvis man skaber en ny situation ved at bringe nogle hunde sammen som ikke kender hinanden godt Nytårsaften, hvor deres kemi måske ikke er optimal, eller ejerne ikke aflæser hundenes signaler og ønsker, er der risiko for at øge stressfaktoren generelt, og ejerne udfordres mht.at sænke eller øge stressen og få hundene til at fokusere på noget andet.

Har man ført en bange og en ikke-bange hund sammen, har man måske nu fået to bange hunde i stedet for en, afhængig af hvordan man har grebet det an. 

Hvad kan man så gøre?

Forebyggende:

Hold Nytår langt væk fra skyderi og lysglimt, nogle campingpladser tilbyder det endda til hundeejere, eller lej et sommerhus.

Bor man imidlertid inde i byen og ikke tager væk, så hunden oplever Nytåret, må man imidlertid få det bedste ud af den situation 

Allerede som hvalp er det en god ide med lydcd/dvd-er med Nytårsbrag & lysglimt, eller find det hele på Youtube.Man starter så med lav lydstyrke og over en længere periode kan belastningen gradvis øges i langsomt tempo

Er hunden ældre kan man også gøre det hvis hunden synes Nytår er ubehageligt. 

Hvis din hund har lært ikke at være bange for skud som hvalp er det en god ting, men du skal ikke forvente at der er en kobling til at associere det med brag og glimt Nytårsaften.

 Adaptil i stikkontakten mindst en måned før er en god ide, vi synes også at Zylkene har haft en god effekt da vi prøvede det for mange år siden, men det er vist ikke alle hunde det har en effekt på. 

På aftenen:

Skal hunden møde Nytåret er der forskellige ting man kan gøre, vi har selv gode erfaringer med flg.: 

Det gælder om at holde hunden nede i stress så meget som muligt Nytårsaften

Hunden køres træt på dagen vha.en måske 1½ times tur i snuseområde om formiddagen i et fredeligt område, måske leg sammen med gode hundevenner hvis der er indhegnet.

Der rulles gardiner ned så lysglimtene ikke kan trænge ind

Der spilles høj men ikke stressende musik.

Menneskene er rolige og i forvejen kendte for hundene

Hunden skal have adgang til sin hule, et sted hvor der er fred og ro, det kan f.eks være under sengen, i et stofbur, på toilettet hvis der ikke er så meget vindue eller andre steder

Hunden skal have sine mennesker i nærheden og ikke lukkes væk bag en lukket dør (opleves som en straf, derimod opleves et komposthegn( til 80 kr i Biltema )hvor hunden kan lugte & se flokken, ikke som en straf)

Såfremt hunden selv går væk for at være for sig selv i sin hule er det en anden sag.

Vi forlader som udgangspunkt ikke vores hunde Nytårsaften

Vi har en stabil hundeflok dvs bringer ikke nye ukendte hunde ind i flokken den aften

Og hurra, efter kl.2 aftager skyderiet, så kan hunden tisse i haven igen når I går ud sammen  

Adaptil i stikkontakten lang tid i forvejen.

NB: Vi er efter mange års brug af Adaptil kommet i tvivl om hvorvidt det stresser hundene mere end det gavner, at der lugter af morhund, uden at der reelt er en morhund.Hvilket Winnie Stubkjær Lauersen også har gjort opmærksom på i sine skriverier.Vi har brugt adaptil i anden sammenhæng end Nytår og kan uden Adaptil se en mindre stresset og ændret adfærd hos vores ekstra følsomme hund.Imidlertid er det ikke den eneste faktor som er ændret i hjemmet, så vurderingen er altså at det pt.er uafklaret hvad vi synes om Adaptil.

Adaptil i halsbånd er også en mulighed.

Rigtig godt er det at bruge hundens primære sans – lugtesansen:

Et begynderspor med skinketern f.eks som lægges ud på 25-30 m i ukendt område det trætter meget

Et kødben om eftermiddagen kræver megen energi at fortære = trætter hunden både som beskæftigelse og bagefter (husk timingen, hvis nu hunden skal kaste op senere så det ikke sker midt i fyrværkeriet)

 Andres erfaringer, som måske kan hjælpe

(vi har ikke selv benyttet os af det og jeg har ikke undersøgt det nærmere):

Thundershirt beroliger nogen hunde, det lyder som om det er gavnligt for bekymrede hunde i mange situationer.Princippet kendes fra kugledyner/veste til sensitive børn med forskellige udfordringer i livet.

Det typiske Facebook-råd er Nan 1 modermælkserstatning MEN der er laktose i Nan 1 så ikke rart for hunden at få det skidt i maven oveni, brug Zylkene mv.istedet.

Er andet Facebook-råd er en t-shirt-wrap, dvs.t-shirt om kroppen efter samme tankegang som thundershirten, at trykket på huden ændrer hundens fokus. Meeen så ville jeg nok foretrække en gennemprøvet thundershirt istedet

Der er nyere typer af medicin fra dyrlægen Kalm,Sileo m.fl. og og homøopatiske midler f.eks fra Bachs blomstermedicin, som ikke fratager hunden evnen til at reagere, man kan overveje det hvis hunden er angst.

Mozart-effekten (klassisk Mozart-musik - søg på Mozart for babies på Youtube)

Hundepension på landet hvor hunden i forvejen er tryg ved at komme

Hjernegymnastik (ex.lækre godbidder pakkes ind i klæde som skal bindes op af hunden (ide fra Merete Børgart Olesens video om Hunde & Nytår)

Besøg i hundesvømmehal på dagen eller dagen før, trætter

Ofte forekommende fejl af hundeejere: 

Hunden får ikke brugt sin energi i løbet af dagen = meget aktiv og opmærksom

Hunden forlades af sin flok i en ukendt hundepension

Ejer aflæser ikke hundens signaler og forværrer derfor hundens oplevelse af situationen (nul beskyttelse)

Ejer får noget medicin hos dyrlægen som bedøver hunden så meget at hunden ikke kan reagerere på de ubehagelige lyde/brag (men hunden opfatter dem alligevel = øger angst)

Hund puttes i bur (fjerner ikke evt.angst, efterlader hunden væk fra flokken, særdeles traumatisk)

Ejer (den som betyder mest i verden for hunden) forlader hunden = utrygt

Hund tages med ud i fyrværi-miljøet af beruset ejer

Ejer er uopmærksom på gåturen (er nok på Facebook), en gæst kommer til at åbne husets dør eller hunden finder et hul i hækken = hunden stikker af ved bulder og brag og lysglimt

PS

Forlad aldrig din hund Nytårsaften, og hav snor på når i lufter, der er ca.25-30 hunde som forsvinder hvert år omkring Jul-Nytår i DK.

Den afrlige periode er især fra ugen før d.24/12 og til en uge efter Nytårsaften. 

Husk det kinesiske Nytår & Ramadan & andre festlige lejligheder fejres også med fyrværkeri som I pludselig møder i det nye år 

Man kan høre Anette Røppkes syn på hund & Nytår i dette podcast program, Et hundeliv fra uge 51 2014 http://www.radio24syv.dk/programmer/et-dyreliv/10751902/et-hundeliv-uge-51-2014/ formentlig er der lavet nye programmer om emnet sidenhen, lige som forskellige hundetrænere og dyrlæger også skriver om emnet på deres hjemmesider.