Magnus og Sille

Vi mødes på træstammen. fotograf:Lasse Buck juni 2004

Ginger

Første dag i det nye hjem, i sikkerhed og med god udsigt 2011

Sille

Lille Sille er en Mumitrold, juni 2006. Fotograf:Lasse Buck

Cleo og spanden

Noget af Cleos yndlingslegetøj 2009

Sille & Magnus & Bella 2004.Fotograf:Lasse Buck

Opdateret 1/6 2017

Når hvalpen er 4½ måned er personligheden færdigdannet, så en ny hvalpeejer har  især i den periode rigtig travlt med socialisering, miljøarbejde og håndtering

En stor indsats i denne periode kommer mange gange igen senere.

En god socialiseringsliste finder du her hos Københavns Dyrehospital:http://www.hundeleksikon.dk/socialiseringsliste.html

En udmærket artikel af vigtighed for os med hundehvalpe, af Bettina Sabinsky fra Dogwise i Dyrefondets blad: http://www.bladetfordyrevenner.dk/dyrefondet/magasin/22/4/.

Hundeklubber

Vi anbefaler at melde jer ind i Dansk kennel klub(DKK) http://www.dkk.dk/Forside, der kan kan man bl.a.nemt få råd fra en hundekonsulent, jurist, finde kurser og hundetræning.

Hundetræning:   Brug kun positive træningsmetoder!

Denne oplevelse er altid afhængig af trænerens personlighed og erfaring. Man skal se sig godt for, og husk at måske er det kun 80% af det træneren siger der er rigtigt! (eller måske opfatter og gør man ikke alting korrekt selv:)

Alle hunde (og mennesker) er forskellige, så det der passer på den ene behøver ikke nødvendigvis være en evig sandhed for den anden...

Hundetræning skal være positivt og en god oplevelse for hunden, er det ikke det, så sig til træneren hvad I ønsker/ikke er tilfreds med og sørg for kun at gøre det med jeres hund som I selv kan stå inde for.

Bliver træningen ikke positiv så stop og lad være med at støtte det formål.

Der er selv i 2017 utallige eksempler på træning som reelt er dyremishandling, hold jer fra dem! Husk du skal være den bedste i verden for hunden, ikke den værste!

DKK-trænere uddannet de seneste år er uddannet ud fra den nyeste viden om hunde, baseret på et koncept fra Hund & Træning.

Halsbånd m.v.:

Brug sele, så ødelægger du ikke hundens hals ved pludselige ryk.

Alternativt nøjes med almindeligt halsbånd og lær hunden ikke at trække vha.en dygtig træner og en ihærdig indsats i en kort periode 🙂

Brug en god solid line, ikke en flexline, så undgår du også at skære fingeren alvorligt/skade den hund der vikles ind i den.

Lær hundesprog! Det er meget nemmere at vi lærer hundesprog end at hunden skal lære dansk.Et grundlæggende værk (af ældre dato men der er ikke lavet noget bedre på dansk) er bogen af Turid Rugaas: På talefod med hunden, de dæmpende signaler(findes også som dvd).

Se også i menuen tv.under Hundesprog.

- se også afsnittet om "Hundesprog" yderst tv. i rullemenuen.

En kortfattet smagsprøve på hundesprog kan ses her:http://www.youtube.com/watch?v=bstvG_SUzMo det er www.thefamilydog.tv der har lavet den, den er nogenlunde korrekt og god også til at vise børn.

Dansk Kennel Klub (DKK) har på sin Youtubekanal 5 små film om hundesprog:  http://www.youtube.com/watch?v=3xw7DZk6-Q4

Dansk Kennel Klub (DKK) har udgivet en rigtig god dvd med Liselotte Christensen  "kørekort til hund"som viser hvordan vi lærer hunden de basale øvelser - den kan ses gratis på nettet her: http://www.dkk.dk/side.asp?ID=1587

Særligt godt er det at DKK nu har lavet 9 små film "Skyd ikke hunden" http://www.dkk.dk/side.asp?ID=10427 med Liselotte Christensen om forskellige hundeproblermer og hvad man kan gøre ved dem, se dem på nettet eller køb dvd-en! Og få en glad hund:)

Hav noget legetøj f.eks 2 fleecetov som I kun bruger til træning ellers kan det blive for kedeligt hvis det altid er

Når du gerne vil have det til at lykkes som du skal træne med din hund: Brug små godbidder af ekstra god kvalitet f.eks tørret andebryst, ost, grillpølse, lever eller Platinum med kylling (oprindeligt et foder)! 

Det anbefales altid at gå til hvalpelegestue, hvalpemotivation og basal lydighed.

Lige så snart hunden er tryg i hjemmet og ved sine mennesker (tager måske 4-5 dage i fred og ro) er det om at komme afsted til hvalpemotivation/hvalpetræning! Det gavner socialiseringen rigtig meget at gå til træning 1-2 gange om ugen (med 3-4 dage imellem for at reducere stress)mens hunden er hvalp/unghund. 2 gange giver en langt større effekt end 1 gang, mht.at kende til alle mulige slags hund emed hver ders udgave af hundesprog og legeform.

Hvad man så skal derefter, afhænger af hundens evner og ejernes interesser/tid, men gør fortsat et eller andet sjovt, det kommer mange gange igen:)

Besøg på Hundeudstillinger, enten som tilskuer eller for at udstille, er en god ide fordi man møder mange slags hunde/gamle venner/hundens søskende osv., se efter  hundeudstillinger mv. under "aktiviteter" hos DKK. "Vild med dyr", Det fynske Dyrskue,Fjordens Dag og lignende arrangementer med dyr er også fremragende oplevelser for hund og ejer. Husk at holde god afstand og ikke gå direkte hen mod nogen medmindre det er fordi hundene vil lege

Kør efter god hundetræning,frem for det der er lige om hjørnet - spørg evt.hundefolk du synes virker fornuftige med deres hunde, om træningsmuligheder i dit lokalområde.

Efter hvalpetræningsperioden, kan man typisk blive skrevet op til alm.lydighedstræningshold, unghundehold mv.de pågældende steder.

Det der er rigtig godt for en unghund er unghundehold samt Kørekort til hund hvor man tager på ture rundt omkring (DKK) og lærer at færdes i forskellige miljøer på en god måde

Hund & træning http://www.hundogtraening.dk/

Virkelig godt og professionelt! Webshop, foredrag,uddannelse,hundetræning.Check også deres digitale numre af "Hund & træning" som nu er ophørt med at udkomme, men man kan købe adgang til bladene, med små videoer indlagt om al slags træning.Det rene guld mht.viden!Folkene bag har et stort ansvar for at klikkertræning udbredes i Danmark,se under Klikkertræning nedenfor.

Forsikring:

Når I har fået hunden så skynd jer straks fra dag 1 at melde den ind i en sygekasse for hunde tror jeg det hedder, det dækker pænt ved omkostninger til f.eks operationer i det meste af hundens levetid.Der er Dyrekassen Danmark & Agria på markedet.

Der skal også være en ansvarsforsikring der dækker når man går til hundetræning (spørg jeres forsikringsselskab) 

Foder:

Køb noget ordentligt foder! 

Det kan være en jungle at finde rundt i, men når det foder i har fået med fra opdrætter er ved at være brugt er det vigtigt over 2-3 uger at udfase det og skifte til noget bedre 🙂 Orijen & Acana er noget af det allerbedste på markedet

Foder er generelt billigere i Tyskland og England, kan købes over nettet,og så leverer de til døren.

Alle hundefoderfirmaer har hvalpeklubber så at sige, hvor I ved at melde jer ind kan få gratis hvalpepakker.Søg på foderfirmaets navn så dukker der ofte noget op! Er foderet af knap så god kvalitet kan man altid bruge det til godbidder.

Ved hundeudstillinger (koster entre eller deltagergebyr) er der indimellem gratis vareprøver at få hos sælgerne som er meget interesseret i at hjælpe 

Klikkertræning

Kan meget anbefales (men jeg anbefaler et glad "ja!" istedet for eller som supplement til klikker ), hunden lærer meget hurtigt mange ting, hvis man kan ramme den del af et sekund den gør tingene rigtigt!

Jo flere sjove ting man laver med sin hund, jo bedre kontakt og samarbejde = fælles livskvalitet!

F.eks Canis http://www.canis.dk/ har et gratis klikkertræningskursus pr.email (men du skulle gerne stifte bekendtskab med det til hvalpemotivation).Canis Norgesafdeling er netop gået konkurs men du kan  fortsat tilmelde dig kurset pr.email, de har også skrevet et par bøger om det.

Men ellers er det bogen "Klik dig til succes" af Christina Ingerslev og Karen Ullrich man skal have fat på og bruge som et opslagsværk http://shop.dogtraining.dk/boeger-100/klik-dig-til-succes-992.html

En dygtig hundetræner på nettet med 130 instruktive små klip med hundetræning til enhver slags hund er Emily Larlham, som netop er begyndt at udgive dvd-er også: http://kikopup.com/Dogmantics/Home.html

Andre hunde:

Udnyt "hvalpelicensen" til socialisering, forøg gradvis bekendtskabskredsen. Det er vigtigt at møde venlige hunde af alle racer, og lege med hvalpe af alle racer da de leger forskelligt. Det er ikke altid en succes med fremmede hunde, men man skal naturligvis prøve sig frem og hvis man har lært lidt hundesprog kan man i tide "aflæse" den fremmede hund.

Gå altid i en bue hen til en fremmed hund, ikke direkte hen til hunden, da det i princippet er et angreb på hundesprog.

Når hundene er i snor har de ingen flugtmulighed og det kan gøre hundemøder lidt kritiske hvis man ikke tænker sig om.

Hunde i flok: Gå IKKE hen til nogen med 4 hunde i snor for at hilse (som i vores tilfælde med store hunde = 4X30 kg= 120 kg trækkraft) MEN mød de andre hunde enkeltvis istedet, så er der mindre chance for sammenfiltrede snore, utilsigtede konflikter og uheldige oplevelser.

Det gælder om at hvalpen helst kun får positive oplevelser med andre hunde i opvæksten (= styrker hundens selvtillid), bliver den f.eks bidt kan det skade dens holdning til andre hunde resten af livet. Hvad gør man så hvis det alligevel skulle ske? osv.osv.: Spørg din træner 🙂

Undgå for en sikkerheds skyld hunde med dårligt udviklet hundesprog og hunde hvis ejere ikke ser ud til at være søde ved deres dyr (findes også i hundeskove), ejerens adfærd løber lige ned i hunden så at sige, og evt.frustrationer kan på den måde videregives, i uheldige tilfælde.

Iøvrigt gælder Murphy´s lov, dvs det der kan gå galt går galt = hundesnore filtres altid ind i hinanden, så bevæg dig med det for øje.

Udnyt hvalpelicensen til at møde alle hunde i lokalområdet, det gør det nemmere at gå tur i området resten af livet.

Hundeskove

Pas på hundeskove er ikke altid nogen god oplevelse, slet ikke for en lille hvalp.Vent til hvalpen er faldet godt til, er bygget op af gode oplevelser, og vokset godt til, før man tager i hundeskov.Og vælg så den hundeskov hvor du har et godt overblik og på lang afstand kan se hvad/hvem der kommer imod en.En hundeskov behøver der ikke være træer i, det kan også være en mark eller en sandstrand! Se f.eks http://www.hundeskovene.dk/ man kan få en apps til mobilen med alle Danmark hundeskove!

Til sidst - hvad du ser på TV-skærmen:

En "hundetræner" man ikke skal tage for gode varer er Cesar Milan, en dyremishandler som klarer dyrene ved at påføre dem frygt og stress uden at ændre grundlæggende på deres adfærd.Trods utallige klager, formentlig i 10.000 vis fra hundefolk i Skandinavien alene fortsætter TV3 og engelsksprogede kanaler med at sende ham år ud og år ind.

Generelt kan alt med Irene Jarnved (Årets Dyreven 2008) http://www.etgladhundeliv.dk/?DK.aspx & Liselotte Christensen (DKKs adfærdskonsulent) http://www.servicehunde.dk/Om-STH.aspx anbefales.Begge er aktive med bogudgivelser og skriverier i Hundeblade/på nettet.

En rigtig "hundehvisker", altså en der kan opnå dyb kontakt og kommunikere med hunden på hundens præmisser findes faktisk, hvor vi er ude i det lidt alternative livssyn, i Danmark har vi f.eks Anette Røpke: http://www.anetteroepke.dk/. Hun er indimellem med i TV2s udsendelser f.eks "Frihuset" på TV2 Fri, det er  også hende man bruger når der skal laves reklamer/film med dyr.